Hajutyöskentely

Hajutyöskentelyssä koirat pääsevät käyttämään hajuaistiaan löytääkseen erilaisia asioita tai ihmisiä. Koska haistelu on koiralle lajityypillistä käytöstä, tuottaa se jo itsessään mielihyvää. Hajutyöskentelystä on myös muutakin hyötyä, kuten keskittymisen ja rauhoittumisen kehittyminen. Voimakkaasti nenän perässä lenkeillä menevälle koiralle hajutyöskentely voi myös tarjota luvallisen tavan purkaa tarvetta haistella.  Hajutyöskentelykoulutusta voidaankin hyödyntää osana yhteistyökoulutusta. 

Hajutyöskentelyä voi harrastaa, vaikkei tavoitteena olisikaan kouluttaa itsellensä toimivaa sienikoiraa, kisakoiraa Nose workiin tai työkoiraa hajutöihin. Jo ruuan etsintä on helppo tapa tarjota koiralle virikkeitä, ja lisätä siten koiran hyvinvointia. Hajuerottelua ja jälkeä voi harjoitella myös itsenäisesti, ja sen vuoksi ne ovatkin hyviä harrastuksia esimerkiksi vuorotyöläisille. Hajuerotteluharrastus ei myöskään vaadi suuria resursseja, vaan sitä voi harrastaa kotona ja kotoa löytyvin varustein. Etsittävä haju voi olla esimerkiksi kahvi tai jonkin mauste.

Koulutustarjonta hajutyöskentelyssä:

  • Hajukoulu
  • Hajuerottelu
  • Ihmisjälki
  • Maastohaku

Hajutyöskentelykoulutusta on tarjolla yksityiskoulutuksena 1-3 koirakolle sekä ryhmäkoulutuksena asiakkaan itse keräämälle ryhmälle (max. kuusi koirakkoa). Hajutyöskentelystä on lisäksi saatavilla etäluentoja sekä etäkurssi (lisätietoja sivun alalaidassa). Valmiit tarjolla olevat kurssit löydät täältä


Hajukoulu

Hajukoulussa koiraa aktivoidaan haistelun pariin ja rakennetaan etsintämotivaatiota. Koulutuksessa tehdään erilaisia haistelu- ja viriketehtäviä koiran hyvinvoinnin lisäämiseksi. Hajukoulussa koiralle ei tarvitse olla opetettuna mitään hajua, vaan harjoitukset tehdään ruuan avulla. Hajukouluun voidaan yhdistää myös ilmaisun kouluttamista. Hajukoulu toimii myös hyvänä pohjataitojen harjoitteluna ennen hajuerotteluun osallistumista.

Hajuerottelu

Hajuerottelussa koira opetetaan etsimään ohjaajan haluamaa hajua sekä kertomaan hajun löytymisestä koulutetulla tavalla (ilmaisu). Koira opetetaan myös erottamaan haluttu haju muista koiraa kiinnostavista tai etsintäympäristöstä löytyvistä hajuista. Hajuerottelun eri sovelluksia ovat esimerkiksi nose work, sienikoira, lutikkakoira ja ID-jälkikoira. 

Ihmisjälki

Ihmisjäljellä koira opetetaan seuraamaan ihmisen kulkemaa reittiä sekä kertomaan (ilmaisemaan) ohjaajalle reitiltä löytyvät esineet. Jäljestyksessä koira toimii tyypillisesti kytkettynä n. 10m pituiseen liinaan ja valjaisiin.

Maastohaku

Maastohaussa koira etsii ihmistä alueelta ilmavainuisesti. Koira opetetaan kertomaan ihmisen löytymisestä ohjaajalle haukkumalla, rullailmaisun avulla tai kertovalla ilmaisulla. Haussa koira toimii tyypillisesti vapaana.  


Ota yhteyttä koulutuksen varaamista varten. Koulutuspakettien hinnat ja lisätiedot löydät täältä.

Koulutuksiin on käytössä lämmin sisähalli Nurmijärvellä sekä pelto-/metsämaasto ja suuri nurmikenttä Karkkilan ja Vihtijärven rajalla. Tilauksesta koulutan myös asiakkaan luona, jolloin hintoihin lisätään kilometrikorvaus (0,66 €/km ALV 24%)